Skoči na glavno vsebino

Čeprav je Evropski dan jezikov že za nami, se je v sedo, 5.10.2016 skupina šestnajstih  učencev angleškega dopisniškega krožka udeležila poučne ekskurzije na Zavod za gluhe in naglušne v Ljubljani. Ko so učenci izvedeli, da bomo v okviru Evropskega dneva jezikov obiskali omenjen zavod, so se med njimi porodili dvomi, dileme in celo strah pred dejstvom, da se bodo morali soočati s sovrstniki, ki so drugačni od njih, saj mnogi niso do takrat še nikoli prišli v stik z gluhim sovrstnikom.

Vendar je nelagodno vzdušje izginilo takoj po prvem neposrednem stiku z učenci gostitelji. Po pozdravu ravnatelja šole in ogledu prostorov ustanove, nas je pomočnica ravnatelja, ga. Nataša Krašovec, peljala v večjo učilnico, kjer nas je že čakala skupina njihovih učencev starih od 10 do 16 let. Srečanje je začelo s predstavitvijo metod, ki jih učitelji uporabljajo pri samem pouku, in s spoznavanjem vsebin poučevanja. Šola ima vrtec in izobražuje učence vse od osnovne do srednje poklicne šole. Poleg gluhih učencev obiskujejo šolo tudi naglušni in avtistični otroci. Z uporabo jezikovnih znakov, se je moral vsak od naših učencev predstaviti. Nato so se v manjših skupinah učenci obeh šol bolj od blizu spoznavali z uporabo znakovnega jezika. Nelagodje je kaj kmalu nadomestilo sproščeno razpoloženje vseh učencev, saj je bilo povsod slišati veliko smeha. Srečanje smo zaključili s skupinsko sliko.

Učenci so zapustili Zavod zadovoljni in veseli, da so imeli priložnost spoznati in se pogovarjati s sovrstniki, ki doživljajo svet malce drugače kot oni, a vendar niso prav nič drugačni od njih. Nove izkušnje bodo nosili s seboj še mnoga leta.

(Skupno 669 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost