Skoči na glavno vsebino

Evropski dan jezikov 2015

Ob letošnjem Evropskem dnevu jezikov smo se učenci in mentorica angleškega dopisniškega krožka iz OŠ PIVKA odločili, da bomo spoznali nekaj o katerem zelo malo oz nič ne vemo. Obiskali smo namreč Zavod za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani, in od blizu spoznali težave s katerimi se soočajo slepi v svojem vsakodnevnem življenju, stvari, ki zdravemu človeku ne povzročajo prav nobenih težav, ki pa znajo biti za slepega oz slabovidnega človeka tako hude, da lahko pustijo trajne posledice.

Ob udejstvovanju v raznih aktivnostih, ki jih je pripravilo vodstvo Zavoda smo spoznali, kako se izobražujejo slepi, s kakšnimi problemi se soočajo učitelji, ki jih učijo, kakšne veščine morajo obvladati pri učenju, in nenazadnje tudi brajico – pisavo za slepe.

Delavnice, ki so jih za nas pripravili so bile zelo zanimive. Med drugim smo poskusili igrati namizni tenis z zavezanimi očmi, in hoditi z belo palico z in brez spremstva. Spoznali smo brajlevo abecedo, uporabili tipkalni stroj za slepe, in z zavezanimi očmi ter zgolj s pomočjo prstov, tudi brali.

Kljub deževnemu vremenu smo obiskali tudi pisarno Evropske komisije, kjer je bila razstava gruzijske pisave, ki se nam je zdela še bolj komplicirana kot brajica. Na koncu so učenci preizkusili svoje znanje o Evropski uniji v igri ‘Kolo sreče’ in osvojili nekaj poljubnih nagrad.

Učenčev odziv je bil povsem pozitiven, ker so spoznali, da ima sleherni človek pravico do zravega in veselega življenja.

mentorica: Magdalena Bobek, mag.

vse 2013 074  vse 2013 078

vse 2013 093

vse 2013 094

vse 2013 091

 

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost