Skoči na glavno vsebino

V okviru programa Šport za sprostitev za osme razrede smo se tudi letos z 39 otroki odpravili s kolesi na 40- kilometrsko pot po Javorniških gozdovih. Pot nas je vodila od šole skozi Klenik, Palčje, Jurišče do Korena, drugi dan pa ob Novi in Stari bajti na trnsko cesto proti Trnju in v Pivko.
Prvi dan je bil naporen, saj so morali učenci premagati veliko višinsko razliko. Po prihodu na Koren je prišel na vrsto najlepši in zanimiv del programa. Postaviti je bilo potrebno šotore, urediti ležišča v hiši, narediti kurišče in napraviti drva. Upali smo, da bomo večerjo obogatili z gobami, vendar razen enega jurčka,  gob ni bilo. Večerjo – čevapčiče, vratovino in solato – so otroci pripravljali sami. Ni manjkalo tudi pečenje klobas ob ognju in krompir  v žerjavici.

20160921_182837_resized-1

Po večerji nas je obiskal lovec, ki je otrokom razložil pomen lovstva in skrbi za živali. V nočnih urah pa smo v skupinah odšli na bližnjo jaso, kjer smo v popolni temi opazovali ozvezdje in poslušali jelenji ruk.

20160921_195005_resized

Mrzla noč in adrenalin sta marsikomu skrajšala spanec. Po jutranjem zajtrku smo imeli orientacijo, spoznavanje zgodovine Korena, drevesnih vrst in tekmovanje v kolesarskem krosu.
Čakalo nas je še kosilo, pospravljanje in čiščenje ter prijetna pot navzdol  proti cilju- naši šoli.
Za veliko večino otrok je bil to prvi, mogoče celo edini stik z naravo. Veliko stvari, ki so jih doživljale starejše generacije, otroci ne poznajo. Skrb zase, za skupino, za naravo bi morali še bolj izpostaviti. Poskrbeti bi morali, da bi otrokom dali več življenjskega znanja, ki jim bo v kasnejših letih koristilo in da jim tudi vremenski ekstremi (žled ipd.) ter nepredvideni dogodki ne bi predstavljali velikih problemov. Naučimo tudi mi otroke tega, kar so nam zapustili starši in stari starši.

Miran Čeligoj

20160922_110444_resized

 

 

 

(Skupno 96 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost