Skoči na glavno vsebino

Poznate jamarski žargon? Ste že kdaj slišali za besede čurka, prasica, superman, skozenjc? Vse to so žargonski izrazi jamarjev. Tudi mi, člani letošnje medgeneracijske bralne skupine (štirje devetošolci, učiteljice in upokojenci iz bralnega krožka Beremo skupaj), zanje nismo vedeli, dokler nismo prebrali mladinskega romana Kjer veter spi, ki ga je napisal slovenski pisatelj in jamar Damijan Šinigoj.

V torek, 19. 3. 2024, smo izvedli zaključno srečanje letošnje sezone medgeneracijskega branja, na katerem smo se pogovarjali o/ob omenjenem romanu. Izražali smo svoje mnenje o prebrani knjigi in bili enotnega mnenja, da je pisatelj v romanu zelo dobro prikazal delo jamarjev, njihove iskalne in reševalne akcije, same jame ter požrtvovalnost jamarjev. Vrednotili smo ravnanje glavnih književnih oseb, opazovali pisateljev slog pisanja, spregovorili o svojih izkušnjah z jamami (tudi o padcih v jamo, ki pa na srečo niso bile zelo globoke), s strahom in pogumom ter razmišljali o prostovoljcih in prostovoljstvu. Posebej zanimiv se nam je seveda zdel jamarski žargon.

Vas torej zanima, kaj pomenijo zgornji jamarski žargonizmi? Lahko vam razkrijemo, da »se prasica reče transportni vreči, ker se v jamah vedno zatika in jo jamarji preklinjajo s prasico …«. Za razlago pomena ostalih besed pa vas vabimo k branju knjige.

Koordinatorica Tanja Marušič

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost