Skoči na glavno vsebino

April je mesec, ki je znan kot mesec knjige. Obeležili smo ga tudi na naši šoli. V noči s petka, 12. 4. 2024, na soboto, 13. 4. 2024, smo izvedli Noč knjige. Dogodka so se udeležili učenci od 4. do 6. razreda, ki so do 3. 12. 2023 opravili slovensko bralno značko, ter osmošolci, ki so od lanskega šolskega leta vključeni v projekt Branje ne pozna meja. Slednji so v šoli gostili hrvaške vrstnike iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Vrbovsko iz Gorskega kotarja. Na Noči knjig so sodelovale tudi naše in hrvaške učiteljice, ki so vodile različne delavnice.

Najprej smo se zbrali v šolski avli, kjer sta nas nagovorili knjižničarka Mirjam Francetič in ravnateljica mag. Nadja Černetič. Osmošolec Lenart nas je razvedril z zvoki poskočne harmonike, osmošolka Nika pa s petjem in igranjem na ukulele. Nato nas je učiteljica Petra popeljala v svet iger oz. zgodb Williama Shakesparea, doživeto nam je pripovedovala zgodbo o Snu kresne noči. Sledilo je delo po delavnicah. Učenci od 4. do 6. razreda so se prelevili v pesnike, ilustratorje in recitatorje otroških pesmi Srečka Kosovela. Letošnja Noč knjige je bila namreč posvečena tudi omenjenima literatoma. Osmošolci in njihovi vrstniki iz Vrbovskega pa so v šolski knjižnici sodelovali v nagradnem kvizu na temo mladinskega romana Hči lune, ki so ga v okviru projekta Branje ne pozna meja prebrali. Nato pa so razpravljali o glavni temi romana – o ljubezni in zaljubljenosti, o odnosu med glavnima osebama ter vrednotili njuno ravnanje. Hrvaški učenci so našim osmošolcem prikazali način reševanja spora med glavnima osebama iz romana po modelu vrstniške mediacije. Hrvaško-slovenska kuharska naveza je medtem v gospodinjski učilnici pripravljala sladico – palačinke.

Ob 20. uri smo se zbrali na večerji v šolski jedilnici. Pošteno smo se najedli pice in slastnih, rahlih in puhastih palačink. Po večerji smo se odpravili na pohod z baklami. Izpred šole smo se podali do Radohove vasi. Na tamkajšnjem otroškem igrišču so učenci uživali in tkali prijateljske vezi ob igrah z žogo. Po povratku v šolo nas je obiskal upokojeni gospod Srečko, član krožka Beremo skupaj, ki deluje pri Društvu upokojencev Pivka, ter nam pripovedoval in bral pravljice in zgodbe iz naših krajev. Nato smo smuknili v pižame in se pripravili na spanje. Branje knjig, ki smo jih prinesli s sabo, in tihi klepet sta nas zazibala v sladko spanje. Večer je bil zlasti za osmošolce in njihove hrvaške prijatelje tako poln vtisov, da jim je bilo kar težko zaspati. Naslednje jutro smo se prebudili ob zvokih pesmi Maček Muri, ki so se razlegali iz zvočnika šolskega radia. Vstali smo, se umili, preoblekli, pospravili učilnice in knjižnico, pozajtrkovali, zapisali svoje vtise o dogodku ter se zadovoljni poslovili. V naših srcih pa ostaja spomin na lepe trenutke, ki smo jih v imenu knjige in branja skupaj stkali to noč.

Iskrena hvala vsem, ki so pripomogli k temu, da je bila Noč branja 2024 uspešno izvedena.                                                                                           Mirjam Francetič in Tanja Marušič

(Skupno 295 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost