Skoči na glavno vsebino

Projekt SKUM, v katerem naša šola sodeluje že tretje leto, je bil od začetka epidemije covid 19 v mirovanju. Učenci in mentorji smo pogrešali obiske umetnikov, s pomočjo katerih smo od blizu spoznavali različna umetniška področja.

Zato smo se odločili, da po dolgem premoru umetnika vključimo v učni proces kar preko videokonference. Operni pevec Jure Počkaj je bil takoj pripravljen na takšno obliko sodelovanja. Preko aplikacije ZOOM se je vključil v učno uro glasbene umetnosti za 9. razred.

Predstavil nam je značilnosti poklica operni pevec, okoliščine, ki so botrovale njegovi izbiri tega nevsakdanjega poklica ter izobraževalno pot, ki ga je pripeljala do enega najobetavnejših opernih baritonistov na svetu.

Glavna pozornost učne ure pa je bila namenjena Jamski Ivanki, spevoigri našega rojaka Miroslava Vilharja. Jure nam jo je predstavil v besedi in glasbi. Pripovedoval nam je zgodbo spevoigre, vanjo pa vpletel štiri pevske vložke.

Ob koncu nam je zapel še arijo iz znane Verdijeve opere Traviata.

Tudi tokrat se je dogodku pridružila dr. Branka Rotar Pance, izredna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Izrazila je zadovoljstvo nad izvedbo učne ure in jo izpostavila kot primer dobre prakse. Pohvale smo bili vsi zelo veseli.

Upamo, da se nam bo Jure Počkaj v bližnji prihodnosti lahko predstavil tudi ,,v živo” in bomo njegovo petje doživeli v vsej lepoti in veličini.

(Skupno 166 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost