Skoči na glavno vsebino

Slovenija je turistična država. Njena lega, na stiku štirih naravnogeografskih enot (Alpe, Sredozemlje, Panonska nižina in Dinarsko gorstvo), zelena pokrajina in bogata kulturna in naravna dediščina omogočajo obiskovalcem nešteto novih izkušenj in spoznanj. Da je Slovenija atraktivna za tuje goste, potrjujejo tudi statistični podatki, po katerih je bilo leto 2019 najbolj turistično leto, trend rasti bi se najverjetneje nadaljeval, če ne bi bilo usodnega leta 2020, ko je ves svet praktično obstal.

Slovenija je tako  v letu 2020 beležila 50 % padec turističnih prihodov in več kot milijardno izgubo prihodkov.[1]

Čas učenja na daljavo je tudi čas, ko lahko v svoje virtualne učilnice povabimo goste, ki bi jih sicer, zaradi njihovih natrpanih delovnikov, težje gostili. Tokrat smo pri geografiji in turistični vzgoji gostili Deano Jezeršek, ki se je kar nekaj časa ukvarjala s promocijo slovenskih izdelkov na mednarodnih turističnih sejmih, danes pa je Deana direktorica uspešne jezikovne agencije LanguageSitter® in ambasadorka AmCham Young ProfessionalsTM.

Učenci so izvedeli, kako potekajo predstavitve na velikih mednarodnih sejmih, kjer svoje turistične proizvode predstavljajo države z vsega sveta. Naša sogovornica je poudarila pomen celotne ekipe, urejenost in usklajenost promotorjev.

Devetošolci pa bodo kmalu pred pomembno odločitvijo, vpisom v srednje šole. Naša gostja je učencem razkrila svojo poklicno pot. Po končani osnovni šoli je med počitnicami delala v proizvodnji za trakom, kar ji je pomagalo pri tem, da je razvila red, pridnost in delovne navade. Opravljala je veliko del in prav vsako ji je dalo določene spretnosti in izkušnje, te pa so  poleg izobrazbe najvažnejše, kar delodajalci tudi iščejo. Gospa Deana nam je zaupala, da ji ni bilo vedno lahko ter da je v prelomnih trenutkih najvažnejše, da vstaneš, se odločiš za nekaj, kar te veseli, zbereš pogum in preprosto potrkaš na vrata. Mnoga se ne bodo odprla, zato pa je potrebno vztrajati.

Še trije Deanini nasveti: 

  1. Nabiraj izkušnje.
  2. Imej pozitivni pristop in nasmeh na obrazu.
  3. Vprašaj, te nič ne stane.

[1] Slovenia.info

(Skupno 127 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost