Skoči na glavno vsebino

Na Osnovni šoli Pivka že več let sodelujemo v mladinskem literarnem festivalu Bralnice pod slamnikom, kjer nadgrajujemo prizadevanja za motiviranje učencev za branje in spodbujanje dejavnosti ob prebranem. Letošnja tema je bila bolečina odraščanja. 18. maja 2017 smo učenci in učiteljice 3. razredov v okviru festivala zaključili z aktivnostmi ter gostili v šolski knjižnici ilustratorja Damjana Stepančiča.

Rdeča nit naših dejavnosti skozi celo šolsko leto je bila izguba tistih, ki jih imamo radi in izražanje čustev. V mesecu decembru smo gostili sodelavce Slovenskega društva Hospic, ki so nam zaigrali igrico Jesen listka Timija. Po ogledu smo imeli razgovor o minevanju, spreminjanju in smrti. Izdelali smo drevo prijateljstva in na liste napisali vse tiste, ki jih imamo radi. S šolsko pedagoginjo smo imeli delavnico na temo čustva. Spoznavali smo jih skozi igro, risanje in pogovor.

V mesecu aprilu smo učencem predstavili našega gosta, avtorja zgodb, ilustratorja in striparja Damjana Stepančiča. V šolski knjižnici smo s pomočjo knjižničarke poiskali knjige, ki jih je ilustriral, in Cicibane z njegovimi stripi in ilustracijami. V učilnici smo pripravili knjižni kotiček, v katerem smo razstavili knjige in Cicibane. Za bralni zajtrk smo prebirali zgodbe, stripe in pesmi. Pri likovni umetnosti smo prebrane knjige še ilustrirali. Izdelke smo razstavili pred šolsko knjižnico.

V šolski knjižnici so se nam na srečanju z ilustratorjem Damjanom Stepančičem pridružili tudi upokojenci, ki skupaj z učenci naše šole sodelujejo v medgeneracijskem druženju ob knjigah. Za srečanje smo pripravili kratek kulturni program. Učenci so recitirali, plesali in peli. Postavljali so vprašanja o ilustriranju, zgodbah in dogodkih. Ilustrator je odgovoril na vsa zastavljena vprašanja in učenci so ob sproščenem ter zanimivem pogovoru spoznavali njegov poklic in delo. Za zaključek nam je narisal risbo, s katero je predstavil prevozno sredstvo, ki ga je pripeljalo v Pivko. Z nasveti pri risanju so mu pomagali tudi učenci. Risba bo krasila steno naše šolske knjižnice. Vsi smo na druženju z ilustratorjem zelo uživali.

Mirjam Šatej Cucek in Mirjam Francetič, Osnovna šola Pivka

(Skupno 118 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost