Skoči na glavno vsebino

V preteklem šolskem letu smo se pridružili projektu “Jabolko za nasmeh”, ki se odvija pod okriljem Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica. V okviru projekta nas je gospa Ema Zadel peljala v sadovnjak na Nadanjem selu.

Najprej smo se ustavili na kmetiji Sedmak, kjer smo si ogledali rejo puranov in farmo kokoši.

Po ogledu smo se odpravili v sadovnjak. Tam smo se  seznanili s pravilnim trganjem jabolk, opazovali smo, kako sadjar naredi škrobni preizkus in ugotavlja zrelost jabolk. Izvedli smo ocenjevanje različnih sort jabolk po videzu in okusu. Prijazna gostitelja gospod Penko Ivan in gospa Penko Ana sta nas res toplo sprejela in nas pogostila z okusno jabolčno pito in domačim medom in kruhom. Seveda pa brez domačega jabolčnega soka tudi nismo ostali. 

Otroci so z zanimanjem spremljali razlago in se pri pobiranju jabolk držali vseh navodil gospoda Ivana. Za nameček so nam nekaj zabojčkov jabolk tudi podarili. Nekaj jabolk smo že posušili in naredili okusne krhlje, ostala pa bomo stisnili in skuhali sok.

V današnjem času, ko so otroci vse manj povezani z naravo in preživljajo vse preveč časa za računalniki, nas je presenetilo spoznanje, da si otroci takih izkušenj želijo. V sadovnjaku so pridno pobirali jabolka, postavljali zanimiva vprašanja in se že veselili podobnih dogodivščin.

To je bilo tudi za mentorice prijetno presenečenje in hkrati obveza, da se bomo še naprej trudile omogočiti otrokom čimveč izkustvenega učenja.

Mentorice: Erika Jug, Nadja Černetič in Karmen Zafred Maver

 

Za konec še nekaj foto utrinkov.

DSCN3192
Pozdrav ob prihodu v sadovnjak, ki je dokaj odmaknjen od vasi. Pot do tam vodi skozi gozd.

 

 

DSCN3225 DSCN3197DSCN3224
G
ospod Ivan nas vodi po sadovnjaku, pripoveduje o sortah jabolk, ki uspevajo tam, o negi dreves, o delu v sadovnjaku. Vse je zanimivo, novo in zelo okusno. Jabolka ležijo na tleh in vabijo.

DSCN3215
V
 sadovnjaku je tudi čebelnjak, ograjen z električnim pastirjem, kajti medved je bil že nekajkrat na obisku pri čebelah.  Gospod Ivan nam je povedal, da svoje jablane seveda škropi, vendar pa je zaradi čebel še posebej pazljiv. Škropi takrat, ko so čebele v panju in uporablja ustrezna škropiva. Torej je sožitje mogoče.

DSCN3229DSCN3227
Sedaj pa na delo. Jabolk nismo obirali z jablan, veliko zdravih, celih sadežev je ležalo na tleh. Te smo pobrali.
DSCN3234
Po delu smo se odžejali z odličnim domačim jabolčnikom.

 

DSCN3238
Gospod Ivan nam je pokazal, kako se naredi škrobni preizkus.

 

DSCN3251DSCN3249
Sledi še ocenjevanje jabolk. Upoštevali smo različne kriterije.

 

DSCN3236
Za konec pa še eno gasilsko.

 

(Skupno 647 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost