Skoči na glavno vsebino

Učenci šestih razredov so tokrat pokazali svoje kuharske spretnosti pri pripravi tradicionalnega angleškega zajtrka.

Vsem dobro znani zajtrk sestavljajo slanina, klobase, pečeno jajce, fižol, paradižnik in šampinjoni. Ponekod mu dodajajo tudi znani ”black pudding”, ki v slovenskem jeziku sliši na znano slovensko hrano – krvavico. Zamisel o angleškem zajtrku sicer sega v trinajsto stoletje, v tako imenovano ”gentry” institucijo, ki se je v času Angleško-Saške kraljevine imenovala za varuha, ki je ohranjal podeželski način življenja. Angleški zajtrk je tisti čas veljal za prestiž bogatih plemičev, ki so bili znani kot gostoljubni gostitelji. Svojim obiskovalcem so radi razkazovali bogastvo pridelane zelenjave in mesa. Tradicija angleškega tradicionalnega zajtrka se je v petdesetih letih prejšnjega stoletja razširila tudi na delavski razred in danes ga praktično dobite po vseh deželah Velike Britanije.

Fish & Chips je v Angliji dobro poznana hitra hrana, ki so jo s seboj prinesli judovski priseljenci z Nizozemske. To znamenito jed najdemo opisano tudi v knjigi z naslovom Oliver Twist Charlesa Dickensa iz leta 1838. Danes predstavlja jed, ki jo Angleži zelo radi vzamejo na pot, v ta namen pa se jo zavija v časopisni papir.

Seveda ni manjkala niti znamenita angleška sladica, ki v angleščini sliši na ime Dreamy fruit salad, za katero potrebujete maline, breskve, vaniljev sladoled, nekaj smetane za na vrh sladice ter mandlje.

(Skupno 497 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost