Skoči na glavno vsebino

V ponedeljek, 9.11. 2015 smo imeli v 1.a prav poseben dan. Obiskala nas je Tamara Urbančič in nam pokazala, kako iz mleka izdelamo različne mlečne izdelke.

Iz domačega, ekološko pridelanega mleka, smo prvošolci pripravili maslo, jogurt, sir in skuto.

Med izdelavo masla, smo poskusili tudi pinjenec, med izdelavo sira pa sirotko. Bolj smo bili navdušeni nad maslom in sirom, še posebej, ker smo ga izdelali sami. Namesto šolske malice smo si privoščili maslo in med, pili pa smo domač zeliščni čaj.

Najprej smo se pogovorili o delu, si razdelili naloge in seveda poskrbeli za higieno.

Najprej smo se pogovorili o delu, si razdelili naloge in seveda poskrbeli za higieno.

Za izdelavo dobrega masla, je potrebno sladko smetano dobro pretresti.

Za izdelavo dobrega masla, je potrebno sladko smetano dobro pretresti.

Nastala je kepica masla in pinjenec, ki smo ga z veseljem popili.

Nastala je kepica masla in pinjenec, ki smo ga z veseljem popili.

Tako dobrega masla pa še nismo jedli...

Tako dobrega masla pa še nismo jedli…

Za izdelavo sira mleko segrevam in mešamo, ko je to potrebno.

Za izdelavo sira mleko segrevam in mešamo, ko je to potrebno.

Odlijemo sirotko in jo pokusimo. Zelo je zdrava.

Odlijemo sirotko in jo pokusimo. Zelo je zdrava.

Da bo sir lepe oblike, sirišče naložimo v model.

Da bo sir lepe oblike, sirišče naložimo v model.

Tudi sir nam je odlično uspel.

Tudi sir nam je odlično uspel.

V tem dnevu smo se vsi naučili veliko novega. Ker smo vse izdelali sami, nam bo zagotovo dolgo ostalo v spominu.

Karmen in Erika

 

(Skupno 376 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost