Skoči na glavno vsebino

PROJEKT ŠOLSKI EKOVRT

Zakaj šolski ekovrt?
Ogromno otrok danes vse več časa preživi v računalniških svetovih, neposrednega stika z naravo in tudi s pridelavo hrane pa imajo vse manj. Le kako naj jim v šoli pomagamo, da bodo razumeli in čutili pomen narave, varstva okolja in medsebojnega sodelovanja, če tega stika nimajo? Otroci, ki živijo na podeželju ali celo na kmetijah, pa pogosto ne vedo, kako lahko hrano pridelujemo ekološko.
Zato smo se tudi na naši šoli odločili, da učencem ponudimo to možnost učenja.
Učenci lahko obiskujejo ZELIŠČARSKI KROŽEK, kjer se bodo naučili zakaj so uporabna zelišča, kuhali čaje iz zelišč, obdelovali zeliščarski vrtiček, kasneje tudi šolski zelenjavni vrt.

Kaj je program Šolski ekovrtovi?
Program Šolski ekovrtovi nudi strokovno in informacijsko podporo vsem šolam, vrtcem, dijaškim domovom ipd. v Sloveniji, ki vzpostavljajo ali negujejo svoj šolski ekovrt(iček). Program obsega bogat nabor dejavnosti, v katerem lahko sodelujejo vsi člani Mreže šolskih ekovrtov.
V program oziroma v Mrežo Šolskih ekovrtov so vključene osnovne šole, vrtci, srednje šole in dijaški domovi iz vse Slovenije. Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), ki program koordinira, članom nudi celovito strokovno podporo pri:
•    zasnovi in izvedbi šolskega ekovrta ter samem ekološkem vrtnarjenju,
•    učni rabi šolskega ekovrta,
•    izobraževanju mentoric/mentorjev šolskih ekovrtov.

Vizija programa
Nameni programa Šolski ekovrtovi so:
•    spodbuditi oblikovanje šolskih ekoloških vrtov po vsej Sloveniji in njihovo vključevanje v pouk in vzgojo otrok,
•    oblikovanje dejavne mreže šolskih ekovrtov, ki omogoča izmenjavo izkušenj in dobrih praks,
•    spoznavanje ekološke pridelave,
•    spoznavanje celovite kakovosti ekoloških živil, ki vključujejo prehransko polnovrednost ter okoljske in socialne vidike

Šolski ekovrt je sodoben učni pripomoček!
Šolski ekovrt je čudovita popestritev šolske okolice in zanimiv učni poligon za otroke – spoznavanje rastlin, pridelkov, vrtnih prebivalcev, procesov v naravi, kot tudi rokovanje z orodjem in zemljo. Spletni portal nudi predloge učnih ur različnih predmetov ali različnih starostnih stopnjah, lahko pa uberemo tudi projektni pristop.


PRVE DEJAVNOSTI NA OŠ PIVKA:

Na naravoslovno-tehniškem dnevu smo na šolskem vrtu zgradili čisto pravi skalnjak za zelišča.
Za začetek smo si zastavili cilj, da na šolskem vrtu zgradimo skalnjak in v njega posadimo razna zelišča. Pri tem nam je pomagala in svetovala ga. Tamara Urbančič.
Najprej je bilo potrebno nabrati kamenje za skalnjak, zato smo se s hišnikom Bojanom odpravili kar v najbližji gozd.

Nato smo po nasvetih  ga. Tamare Urbančič in s pomočjo učiteljice Karmen in učitelja Janeza ter s pridnimi fanti iz 9. razreda in Lariso iz 7.b razreda začeli z izgradnjo skalnjaka, ki nam je zelo lepo uspevala.  

Koordinatorka projekta Šolskih ekovrtovi, Nadja Černetič

(Skupno 294 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost