Skoči na glavno vsebino

S skupino osmošolcev smo se odzvali povabilu k sodelovanju na  mednarodnem projektu »Pirati plastike« v okviru skupnostne znanosti treh predsedujočih držav Evropski uniji – Slovenije, Portugalske in Nemčije ter se v torek, 16. 11. 2021, podali na čisto pravo raziskovanje reke Pivke.

Naš namen je bil dobiti podatke o tem, v kako čistem okolju živimo. Za mesto vzorčenja smo izbrali točko, kjer se reki že priključijo vsi njeni pritoki, pri določanju le-te pa smo morali biti pozorni tudi na lahko dostopnost do vode. Izbrali smo Mlin pri Postojnski jami, v katero reka ponikne.

Mikroplastiko smo vzorčili s tanko mrežo, ki smo jo pustili v vodi eno uro. Večjo plastiko v okolici smo pobrali in jo dali na zato posebej označena mesta, saj smo vzorčili na različnih razdaljah od reke.

Večjih odpadkov na brežinah reke na srečo nismo našli, mrežico za vzorčenje mikroplastike pa smo poslali znanstvenikom na Nacionalni inštitut za biologijo, na Morsko biološko postajo v Piranu, kjer so jo analizirali. Podatki tudi tu niso pokazali večje onesnaženosti.

Na rezultate smo lahko ponosni, saj dokazujejo, da živimo v razmeroma čistem okolju, za kar si moramo prizadevati tudi vnaprej.

Naša skupina učencev si je nadela ime Bobri. Njihov skupni prispevek k znanosti si lahko ogledate na povezavi BOBRI | Plastic Pirates (plastic-pirates.eu) .

Mentorici: Nada Bubnič, Maja Mladenović

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost