Skoči na glavno vsebino

V okviru šolskega projekta Bralne dejavnosti med počitnicami smo v četrtek,  27. decembra 2018, potovali s knjigo v Ljubljano, ki v tem mesecu praznično zažari.

Potovanje z vlakom je vedno pravo doživetje. Poleg tega je  bil vstop nanj mogoč le s knjigo. V posebej za nas rezerviranem vagonu so učenci brali knjige, poslušali pravljico in se pogovarjali. Vožnja je minila hitro, ko smo prispeli v Ljubljano pa smo se razdelili v dve skupini.

Z učenci 2. in 3. razreda smo odšli v knjižnico Otona Župamčiča. Tam nas je sprejela knjižničarka, mladinska pisateljica in pravljičarka Ida Mlakar Črnič. V pravljični sobi je vse povabila k poslušanju pravljiice o dečku, ki je z vlakom potoval na Severni tečaj k Božičku, ki je izbral prvega otroka, ki mu bo podaril božično darilo. Ob pripovedovanju pravljice o rdečem darilu so si učenci izrekli želje za prihajajoče leto. Sledil je še ogled knjižnice in spominske sobe z zbirko predmetov Otona Župančiča.

Starejši učenci so si ogledali razstavo v Šolskem muzeju in v muzejski učni uri s konca 19. in v začetku 20. stoletja začutili vzdušje nekdanje šole, kjer so veljala drugačna pravila kot danes. Znašli so se v šolskem razredu pred gospodom učenikom s šibo v roki in se soočili tudi s kaznimi, s katerimi so nekoč kaznovali učence (klečanje v kotu na koruzi, lesen osel na hrbtu,..).

Po nevsakdanjem kosilu v McDonaldsu smo si v Frančiškanski cerkvi ogledali največje jaslice v Ljubljani. Sprehodili smo se od Prešernovega spomenika do Zmajskega mosta in se po Ljubljanski tržnici vrnili na Tromostovje. Ogledali smo si Narodno in univerzitetno knjižnico ter jaslice iz slame na Bregu pred Zoisovo palačo. Našo pozornost so pritegnile hiške z darilnim programom, kjer se nismo mogli upreti nakupovanju. Šli smo do Mestne hiše, kjer smo si ogledali razstavo in jelko, ki jo vsako leto okrasijo otroci. Počakali smo sprevod Dedka Mraza s spremstvom in dobili bonbone. Občudovali smo praznično okrašeno staro mestno jedro Ljubljane.

Čas nam je kar prehitro minil. Domov smo se odpeljali zadovoljni in prijetno utrujeni.

Mirjam Šatej Cucek

           

 

(Skupno 229 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost