Skoči na glavno vsebino

Po dveh mesecih so učenci  prve triade in učitelji v ponedeljek, 18. maja 2020, zopet vstopili v šolske prostore. Na njihov sprejem  smo se  morali pripraviti v zelo kratkem času. Po navodilih NIJZ smo jih razdelili v 13  manjših skupin, uredili varnostne razdalje po hodnikih, v učilnicah in jedilnici.
Učenci so nas prijetno presenetili z dobrim poznavanjem preventivnih ukrepov, s katerimi so jih seznanili  starši.  Učenci  so  umirjeno posamično vstopali v šolo,  kjer so jih pričakali  učitelji  in jih pospremili v učilnice. Z  njimi so se še enkrat pogovorili o novih pravilih: vsak učenec v svoji klopi, varna medsebojna razdalja,  nič dotikov, nič običajnih iger….   Šolski hodniki so bolj tihi, ni več hitenja in razposajenosti učencev. Le-ti pridno sledijo pouku in  upoštevajo dogovorjena pravila. So se pa  vsi razveselili ponovnega srečanja s sošolci in prijatelji  ter učiteljicami, katere  pa bi  gotovo raje videli brez, zdaj obvezne opreme, mask.
Upamo, da nam bo v naslednjih dneh bolj naklonjeno tudi vreme in bomo lahko del pouka izvedli na zunanjih površinah.
Učenci 3. razreda so nam povedali:
Daša: Všeč mi je, ker smo v drugi učilnici. Všeč mi je, ker ni domače naloge. Všeč mi je, ker se fantje ne pretepajo.
Loren: Ni mi všeč, ker se ne smemo družiti.
Alekstaj: Všeč mi je, ker ni naloge in ker se učiteljice vsako uro zamenjajo. Zanimivo je, da moramo držati razdaljo med sabo.
David: Kot da smo v zaporu. Všeč mi je, da ni naloge.
Sara: Všeč mi je, ker sedimo vsak v svoji klopi.
Livija: Všeč mi je, ker smo razdeljeni v 2 skupini, ker ni več takega kričanja. Prej me je glava bolela, ko sem prišla domov, zdaj pa nič več.
Eva: Bolj mi je bila všeč šola na daljavo, ker sem lahko imela pouk, ko sem želela.
To pa so nam  zaupali učenci  2. razreda in ene izmed njihovih učiteljic:
Andrej: Všeč, mi je, da sem lahko s prijateljem v razredu, ker prej nisva bila sošolca, pa da so vsako uro druge učiteljice. Slabše mi je to, ker se v šoli ne moremo vsi skupaj družiti.
Zarja: Všeč mi je, da imamo športno vzgojo na stadionu.
Urban: Všeč mi je, da smo v skupinah pomešani z drugimi učenci.
Nuša: Všeč mi je, da se vidimo z drugimi sošolci in sošolkami ter ker je krajši pouk.
Marisa:  Vesela sem, da sem spet v šoli in da vidim sošolce in sošolke.
Daša: Všeč mi je, da se vidim s sošolkami in sošolci in da sem spet v šoli, se pogovarjam s prijateljicami.

Učiteljica Lucija: Novica, da se po 18. maju v šolo vračajo učenci 1. triade, me je zelo razveselila. Mislim, da se vsak učitelj želi srečati s svojimi učenci, s sooblikovalci pouka, saj z njimi preživimo veliko časa. Kljub temu me je pred vrnitvijo v šolo spremljal čuden občutek, občutek negotovosti. Kako bo potekala organizacija pouka, razkuževanje, srečevanja? Vrnitev v šolo je potrdila, kar sem po tihem upala – »Vse bo v redu!« In res je! Drugače, a hkrati zanimivo. Organizacija pouka je razdelila učence dveh oddelkov v tri skupine. Za vsako skupino je odgovorna ena učiteljica. Tekom dopoldneva pa vse tri učiteljice zaokrožijo po vseh treh oddelkih. S tem je učencem omogočeno, da se dnevno srečajo s svojo razredničarko. Mislim, da je tak način dela učencem zanimiv. Prehajanje učiteljev med skupinami prinaša v oddelek svežino in od učencev zahteva, da na novo vzpostavijo pozornost. Učenci so zelo prilagodljivi, učitelj pa dobi širši vpogled v svoje delo in v delo drugih skupin. Čeprav je delo drugačno, je zanimivo in čas res hitro mine.

V petek, 22.5.2020, nas je obiskal tudi župan Robert Smrdelj, ki si je ogledal, kako poteka pouk po novih pravil, in o teh spregovoril tudi z učenci.

V ponedeljek, 25.5.2020, so s poukom v treh skupinah  pričeli še devetošolci.

(Skupno 1.130 obiskov, današnjih obiskov 2)
Dostopnost