Skoči na glavno vsebino

Svetovna organizacija za hrano in kmetijstvo FAO vsako leto določi temo svetovnega dneva hrane. Letošnja se glasi »Gojimo, hranimo, ohranjamo. Skupaj.« (Grow, Nourish, Sustain. Together) in se predvsem osredotoča na pomembno vlogo spreminjanja odnosa do hrane in  prehranjevanja. Tukaj je tudi poudarek, da so naša sedanja dejanja del prihodnosti.

Svetovni dan hrane, ki ga praznujemo 16. oktobra, smo organizirali tudi na šoli, saj smo temu posvetili predstavljene plakate, ki visijo v avli šole. Poudarek je, da letno pridelamo preveč plastičnih odpadko, predvsem pa, kako zelo pomembno je, da smo zmožni lokalne pridelave. V ospredje smo postavili zavrženo količino bioloških odpadkov, torej zavržene hrane. Ob tem lahko razmišljamo o stiski več kot 820 milijonov kronično podhranjenih ljudi, medtem ko je več kot četrtino svetovnega prebivalstva prekomerno hranjenih.

Slovenija je ena redkih držav, ki ima uzakonjeno prehrano otrok in mladostnikov. To pomeni, da ima šola zelo pomembno vlogo pri vzgoji in izobraževanju o zdravi prehrani, prehranjevalnih navadah, kulturi prehranjevanja in odgovornega odnosa, tako do sebe kot do svojega zdravja.

V petek so otroci dobili  sadež, ki je sicer svetovno znan, pa vendar ni našega porekla – ananas. S tem poudarjamo tudi kulturo drugih držav.

Še nekaj zanimiv dejstev…

  • Banane, kumare in kivi uvrščamo med jagode. Jagode, maline in robide pa ne.
  • Nalepke, ki so na sadju, so užitne. Seveda pa to še ne pomeni, da jih morate jesti.
  • Sendvič je izumil grof Sandwich John Montagu, ki je bil obseden z igrami na srečo. V 24-urnem nizu iger na srečo je hotel tudi jesti, a ker ni hotel odložiti kart, je prosil za rezine pečenke, nadevane med dva kosa kruha.
  • Vsak četrti lešnik tega planeta se znajde v kozarcu Nutelle. Povpraševanje po lešnikih je tako naraslo, da jih poskušajo gojiti v laboratorijih, da bi rešili svetovno pomanjkanje teh sadežev.
GOJIMO, HRANIMO, OHRANJAMO
SVETOVNI DAN HRANE
BIOLOŠKI ODPADTKI IN PLASTIKA

(Skupno 110 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost