Skoči na glavno vsebino

Skupina desetih učencev naše šole, s knjižničarko in dvema učiteljicama, smo brali knjigo Dnevnik Ane Frank in se odločili, da obiščemo muzej  Ane Frank v Amsterdamu. V času jesenskih počitnic, v nedeljo 18. 2. 2018 smo popoldne poleteli iz letališča Marca Pola v Italiji v Amsterdam in prispeli tja pozno zvečer. Nastanili smo se v sedišču mesta, v hotelu, ki je bil na vodi.

Naslednja dva dni smo si ogledovali znamenitosti. Opazovali smo življenjski utrip mesta. Ljudje se vozijo na kolesih, veliko jih živi na ladjah, njihove hiše so ozke in visoke. Mestu pravijo tudi ˝severne Benetke˝ zaradi številnih kanalov in mostov. Ogledali smo si muzej diamantov in se vkrcali na ladjico, ki nas je popeljala po kanalih Amsterdama. Ob 18. uri smo si ogledali hišo Ane Frank, v kateri se je Ana skrivala z družino pred nacisti v drugi svetovni vojni in je danes preurejena v muzej. Tu so ohranjeni še nekateri exponati, lepo pa je bilo preko filmov predstavljeno življenje ljudi, ki so bili potem izdani in odpeljani v taborišče. V hotel smo se vrnili zvečer.

V torek smo se z vlakom odpeljali v muzej na prostem – Zaanse Schans, kjer smo videli stare hiše iz 19. stoletja,  si ogledali izdelavo Nizozemskih značilnih coklev ter muzeja sira in čokolade. Zvečer smo šli še v muzej voščenih lutk, ki nam je bil učencem zelo zanimiv, saj so bili predstavljeni številni znameniti ljudje iz preteklega in sedanjega časa.

V sredo smo zjutraj še obiskali Centralno knjižnico, ki je z dvema milijonima in pol enot knjižnega gradiva druga največja knjižnica v Evropi. Predenj smo odšli proti domu, smo si privoščili še amsterdamski pomfrit, nato pa z vlakom odpotovali proti letališču. V Pivko smo prispeli zvečer.

Tinkara Stanonik 9.a in Maja Margon 9.b

      

(Skupno 386 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost