Skoči na glavno vsebino

4. TRADICIONALNA PRIREDITEV »ZDRAVJE, NAJVEČJE BOGASTVO«

Tudi letos smo, v okviru projekta Zdrave šole,  praznovali SVETOVNI DAN ZDRAVJA v že znani tradicionalni prireditvi »ZDRAVJE, NAJVEČJE BOGASTVO«, ki se je izvedla že četrto leto zapored.

V torek, 11. aprila, je bilo na naši šoli zelo živahno, saj nas je obiskalo kar 20 zunanjih zdravstvenih izvajalcev. Poleg nepogrešljivih članic Nacionalnega inštituta za javno zdravje Območne enote Koper s koordinatorko Zdravih šol za koprsko regijo Nevenke Razman ter kolegic iz ZD Koper in ZD Postojna, so nas, tudi v okviru Nacionalnega inštituta za javno zdravje Koper, obiskali SVITOVCI z modelom debelega črevesa. Vsebine delavnic so bile usmerjene v skrb za zdravje celega telesa. Izpostavili smo tri pomembne aktivnosti za zdravje: opredelili smo tri organe ali organske sisteme in kaj je pomembno, da te organe ohranjamo in krepimo. Tako so potekale delavnice; VODA, ZDRAVA PREHRANA, NA SVEŽEM ZRAKU, DUŠEVNO ZDRAVJE, SRCE, DELAVNICA SVIT, …

Kako poteka samopregledovanje dojk ter mod pa so nam na modelu predstavili študentje Fakultete o zdravju, Univerze na Primorskem, zdravstvena nega.

Pod okriljem Rdečega križa, območne enote Postojna, so se nam pridružili tudi bolničarji in izvedli poučne delavnice PRVE POMOČI za učence 2. in 3.triade.

Delavnic o debelem črevesu in samopregledovanju dojk ter mod ter delavnic prve pomoči so se udeležili učenci višjih razredov, vseh ostalih delavnic pa vsi učenci šole.

Od 12.10 do 13.00 so bili vabljeni na OŠ Pivka tudi vsi zunanji obiskovalci in učitelji OŠ Pivka na ogled modela dojk in mod, kjer so spoznali osnove samopregledovanja.

Na ta dan je na šoli potekalo tudi zbiranje plastenk, saj naša šola sodeluje v humanitarnem projektu zbiranja odpadnih plastenk, ki je letos namenjen nakupu ogrevalne posteljice za bolnišnico Izola. Vsak učenec je prinesel vsaj eno plastenko z oznako PET.

Ta dan se je očistilo tudi okolico šole in presadilo šolske rože. Učenci so odšli domov veseli in polni znanja, s katerim lahko nekoč rešijo morda kakšno življenje.

V imenu šole se še enkrat zahvaljujemo vsem, ki so nesebično in s srcem izvedli aktivnosti za naše učence in pripomogli k višji ozaveščenosti, kako pomembo je naše zdravje.

Koordinatorka projekta Zdrave šole na OŠ Pivka
mag. Nadja Černetič

(Skupno 120 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost