Skoči na glavno vsebino

Zero Waste (Nič odpadkov): Bodi del igre – Varuj naš planet

V četrtek, 4. aprila 2024, je na šoli potekal športni projekt Zero Waste: Bodi del igre – Varuj naš planet. Projekt »Zero Waste« skozi igro in šport na edinstven in kreativen način vzgaja otroke in mladostnike o pomenu trajnostnih praks pri varovanju našega okolja. Sestavljen je iz edukativnega dela in športnega tekmovanja.

Na dogodku so sodelovali učenci od 1. do 4. razreda OŠ Pivka, poleg tega pa smo povabili še učence in njihove učitelje iz OŠ Prestranek in OŠ Košana.

Ker gre za mednarodni projekt, ki je bil prvič izveden tudi v Sloveniji, nas je obiskal g. Tihomir Gudić, izvršni direktor Sportske igre mladih, Tevž Korent, predsednik Zavoda športne igre mladih ter Boris Mikuž, direktor Zavoda Športne igre mladih, ki je bil tudi pobudnik teh iger v Pivki.

Poleg tega nas je obiskala tudi gospa podžupanja Majda Godina in izrazila zadovoljstvo ob takšni prireditvi ter zaželela še veliko športnih podvigov.

Več o dogodku na spletni strani:

Projekt »Zero Waste« skozi igro in šport na edinstven in kreativen način vzgaja otroke in mladostnike o pomenu trajnostnih praks pri varovanju našega okolja. Sestavljen je iz interaktivnega izobraževanja in športnega tekmovanja na izobraževalnem poligonu.

V prvem delu izobraževanja moderator predstavi izobraževalne module: zrak in voda (vrste in viri onesnaževanj, načini in zaščita pred onesnaževanjem), planet Zemlja, biotska raznovrstnost in podnebne spremembe ter odpadki (recikliranje, razumevanje pomena ravnanja z odpadki, uporaba nenevarnih odpadkov pri proizvodnji novega predmeta) in preko poučnega kviza spodbuja mlade k logičnemu sklepanju pri iskanju vzrokov in rešitev za probleme trajnostnega razvoja.

Drugi del zajema zeleni ŠIM poligon, sestavljen iz motoričnih nalog, katerih osnovna tema je recikliranje odpadkov. Koncept tekmovanja je sestavljen iz ekip, ki tekmujejo na poligonu v štafetnem formatu. Naloga je voditi žogico okoli ovir do prostora za shranjevanje plastenk, pločevink in papirja, vzeti en paket in ga vrniti na začetni položaj, kjer je treba paket vstaviti v za to namenjen zabojnik za recikliranje.

Cilj projekta je razvijanje odgovornega odnosa do okolja in pripravljenosti za ohranjanje narave. Upoštevanje dejstva, da je človek del narave, da jo potrebuje za preživetje in jo uporablja za zadovoljevanje svojih potreb po gibanju in igri. Spodbujanje kreativne uporabe materialov iz vsakdanjega življenja ter spodbujanje telesne dejavnosti in organiziranje športnih dogodkov.

(Skupno 237 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost