Skoči na glavno vsebino

V petek, 11. 12. 2015, smo se nekateri osmošolci in devetošolci OŠ Pivka z učiteljicama Nino in Patricijo odpravili na božično-novoletni izlet v Ljubljano. Po drugi šolski uri smo se zbrali in odšli na Železniško postajo v Pivki, od koder smo se v Ljubljano odpeljali z vlakom. Tam nas je čakalo prijetno presenečenje, saj so nam Slovenske železnice omogočile brezplačno vožnjo z vlakom, za kar smo jim zelo hvaležni. V dobri uri, ki pa nam je zaradi malice in pogovora hitro minila, smo prispeli na glavno ljubljansko železniško postajo.

Sledil je sprehod po Ljubljani. Občudovali smo božično okrašeno mesto in kmalu prispeli do prostorov JSKD Ljubljana, v katerih smo imeli improvizacijske delavnice. Z vodjo Janom smo se igrali različne igre, v katerih smo si dodelili vloge in se morali vanje čim bolje vživeti, saj ni bilo vnaprej določeno, kaj se bo zgodilo, ampak je bilo vse odvisno od nas in naših reakcij. Ta način uprizarjanja različnih motivov imenujemo impro liga.

Igrali smo se več igric, najbolj všeč pa nam je bila igra Stop. Določili smo prostor, kjer se bo odvijal prizor, in odnos med osebama, ki ga bosta zaigrali. V katerem koli trenutku je lahko kdorkoli zavpil »Stop !« in s tem prizor ustavil in zamenjal enega od igralcev, vendar je obenem prostor in odnos med osebama popolnoma spremenil. V majhni dvorani smo počeli še marsikaj drugega. Izmišljali smo si nenavadne izume, živali in rastline, spreminjali zgodovino in se vživeli v najrazličnejše vsakdanje poklice; naša domišljija ni niti za trenutek počivala. Ko pa smo se naveličali ustvarjanja svojih improvizacij, smo si odšli ogledat, kako to počnejo profesionalci. Tekmovanje v šolski impro ligi je potekalo v Dijaškem domu Tabor.

Na poti do njega smo se ustavili še v kavarni Cacao na obrežju Ljubljanice, kjer je vsak dobil veliko kepico sladoleda. Čeprav verjetno to ni značilen decembrski prigrizek, ki bi nas pogrel, nam je teknil. Sprehodili smo se po Prešernovem trgu in Čopovi ulici, nad nami pa so že žarele božične lučke.

Ko smo prispeli v Dijaški dom Tabor, so nas napotili v dvorano, kjer so se že ogrevali igralci ljubljanske, celjske in kranjske srednje šole. Tri ekipe so se pomerile v različnih igrah. Veliko smo se jih tisti dan igrali tudi sami, saj so značilne za impro ligo. Vse skupaj je izgledalo kot gledališče, le da je na odrsko dogajanje močno vplivala publika s svojimi predlogi in ocenjevanjem nastopov, ki so bili pogosto zelo smešni. Vse tri ekipe so bile odlične, na trenutke gledalec sploh ne bi verjel, da igralci ne govorijo naučenega besedila.

Po končanem tekmovanju smo se že pošteno utrujeni odpravili nazaj na železniško postajo, kjer smo najprej napadli težko pričakovan McDonalds in se s polnimi trebuhi z vlakom okoli 21.00 pripeljali nazaj v Pivko. Strinjali smo se, da je bil dan čudovit in bi podoben izlet z veseljem ponovili.

Karolina Marc, 9. B

pred vlakom jurekarolina hananikola 2 0e5f6292-985d-49e7-b07b-1f23bd7cd1d9

(Skupno 181 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost