Skoči na glavno vsebino
V šolskem letu 2018/19 je na OŠ Pivka tekmovanje za Kettejevo bralno značko opravilo 312 učencev. Od 1. do 5. razreda 243  ter od 6. do 9. razreda 73 učencev. Vsi učenci so dobili priznanja in bili nagrajeni.
Učenci 2., 3., 4. in 5. razreda so obiskali grad na Premu, v Kettejevi spominski sobi pa je kustosinja z njimi izvedla literarno učno uro o pesniku in njegovem delu.
Učenci od 6. do 9. razreda so se za nagrado 11. junija udeležili ekskurzije v Ljubljano. Ob potovanju in v mestnem jedru v Ljubljani so spoznavali različne poklice in ustanove,  kjer so ljudje z določenimi poklici zaposleni ter si v Koloseju ogledali film Aladin.
Na Prešernovem trgu, ob frančiškanski cerkvi, so obiskali tudi Frančiškansko knjižnico. Pater Ambrož jim je prijazno predstavil njeno kulturno vrednost. Učenci so mu vneto prisluhnili. Povedal je, da Frančiškanska knjižnica hrani približno 70.000 knjig, med njimi so muzejski eksponati, večino teh knjig pa uporabljajo raziskovalci in študentje. Opazovali so in tudi potežkali različne nabožne in poučne knjige, pisane na roko in čudovito okrašene s poslikavami in inicialkami. Med njimi je tudi pet srednjeveških rokopisov in 111 inkunabul. Nekatere knjige so stare tudi 500 let. Knjižnica hrani tudi obsežno knjižno zbirko patra Žige Škerpina.
Pater Ambrož, ki je tudi knjižničar in predstojnik samostana, je učencem povedal, da je knjižnica zavarovana kot kulturni spomenik in je del slovenske kulturne dediščine ter jim čestital, ker kot bralci tudi sami prispevajo k ohranjanju pisane besede.
(Skupno 179 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost