Skoči na glavno vsebino

V okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom smo v mesecu maju učenci 3. b razreda zaključili projekt Sprejemanje različnosti – v stripu. Cilj projekta je bil motivirati učence za branje in jih spodbujati k dejavnostim ob branju. Več mesecev smo se pripravljali na zaključni dogodek. Ob pomoči knjižničarke Mirjam smo v razredu pripravili razstavo različnih stripov in jih brali. Pogovarjali smo se o medosebnih odnosih in medsebojnem spoštovanju, medkulturnem razumevanju, migrantih, drugačnosti in na te teme narisali stripe

17.maja 2016 sta bila v šolski knjižnici naša gosta promotorka branja mag. Tilka Jamnik ter ilustrator in stripar Igor Šinkovec. Za začetek smo gostoma pripravili kratek kulturni program. Učenci so se predstavili s pesmijo in plesom. Na harmoniko je igral Matija Maver. Kaja, Gal, Laura, Saša in Gjorgi so v slovenščini, hrvaščini in makedonščini prebrali knjigo Barbare Hanuš Rojstni dan. Za zaključek je Shazija zapela pesem v makedonščini. Skupaj z ilustratorjem Igorjem Šinkovcem smo si ogledali stripe, ki smo jih razstavili v šolski knjižnici. Učenci so v njih predstavili odnos do migrantov, vojne, sprejemanja drugačnosti in odnos do novih sošolcev. Ilustrator je učence pohvalil za zgodbe, ki so jih izrazili v stripu, barve, s katerimi so poudarili vsebino in njihovo izvirno delo. Ob pogovoru je predstavil svoje delo in nam risal. Učenci so izvedeli veliko novega in se imeli zelo lepo. Gostujoči umetnik nam je podaril strip o brisanju mej, ki ga bomo razstavili v knjižnici.

Nekaj vtisov učencev o dogajanju:

Ilustrator Igor Šinkovec nam je pokazal knjigo Od genov do zvezd, ki jo je sam ilustriral. Stripe je začel risati že v prvem razredu osnovne šole. Najraje riše zjutraj in v svoji delovni sobi. Na velik bel list nam je pokazal kako riše vesele in resne ljudi. Čas v njegovi družbi nam je hitro minil.

Jakob Šabec

Veliko novega sem izvedel o stripu. Najbolj lepo mi je bilo, ko je pohvalil moj strip.

Gal Štembergar

Všeč mi je bilo, ko je povedal, kako se dela stripe na drugačne načine. Gledal je naše stripe in rekel, da so zelo lepi, posebno pa še zato, ker smo jih prvič delali.

Klara Perenič

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo prebrali pravljico v treh jezikih in ko je pogledal naše stripe. Všeč mi je bilo tudi, da sem ga spoznala in izvedela veliko novega o stripih.

Kaja Fatur

Mirjam Šatej Cucek

IMG_0369

IMG_0370

(Skupno 132 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost