Skoči na glavno vsebino

ERASMUS+ IZMENJAVA UČENCEV V SANT’AGATA DE GOTI 

Izkušenj, ki jih kot učenci naše šole pridobivamo preko mednarodnih izobraževalnih projektov je ogromno. Spoznavamo nove dele sveta, ustvarjamo nova prijateljstva, in pozitivno izkoriščamo v šoli pridobljena znanja, kar nas bogati in veliko prispeva k našemu nadaljnjemu izobraževanju.

Izmenjava učencev med sovrstniki iz Italije, Cipra, Poljske, Velike Britanije in Slovenije, ki se je odvijala v malem mestecu Santa’Agata de Goti približno 33 km severno-vzhodno od Neaplja, od 17. – 22. marca 2019, je bila nepozabna izkušnja. Poleg mentorice Magdalene Bobek in spremljevalk  Mateje Penko, Eve Šuštaršič in Urške Bubnič, smo se izmenjave udeležile učenke Maja Dekleva, Ema Pašić, Jelena Malinović, Tiana Hor, Ana Dekleva in Larissa Pirnat. Adrenalin nas je spremljal celo pot, saj smo se nekatere prvič peljale z letalom oziroma, nismo nikoli potovale brez svojih družin. Skrbelo nas je tudi kako se bomo sporazumevale s sovrstniki in družinami, kjer bomo nastanjene. Vendar je bil strah odveč, saj vse dobro obvladamo angleščino in tudi italijanščino se učimo, tako, da smo imele enkratno priložnost uporabljati oba jezika. S svojimi gostitelji smo vzpostavile stike že pred izmenjavo tako, da smo se tudi že prepoznale ob prvem srečanju.

Glavna tema projekta OD KOLUMBA DO ATLANTISA so potovanja, in ker se vsako potovanje začne doma, smo prvi del projekta, z imenom POGLED SKOZI OKONO’, izvedli prav v Italiji. Začrtali smo pot od svojega doma do šole. V mednarodnih skupinah smo izdelali skupne zemljevide z rabo google maps, jih opremili s slikami in časovnico poti, pripravili montaže fotografij pod imenom MOJA POT V ŠOLO in oblikovali končne izdelke, kar smo nato predstavili tamkajšnjim učiteljem. Ves čas smo se sporazumevali v angleščini. Poleg tega pa smo slovenke v sodelovanju z našimi gostitelji že prvi dan  pripravile kviz o Sloveniji z aplikacijo kahoot, ki je bil predstavljen ostalim učencem zadnji dan srečanja. Dnevi so bili zelo pestri tudi po šolskih aktivnostih. Ogledali smo si zelo znano palačo v Caserti, ki jo je v 18. stoletju dal zgraditi neapeljski  kralj Karel VII po zgledu francoskega Versaja; akvadukt iz 18.stoletja, ki še vedno deluje; planetarij; mesto Neapelj, od koder je tudi krasen pogled na Vezuv; nepozabne Pompeje in se vzpele na vulkan.

Domov smo se vrnile z vlakom in se vmes ustavile tudi v Rimu, kjer smo si ogledale glavne znamenitosti, med drugim – Kolosej, Fontano di Trevi in Španske stopnice. Nikoli ne bomo pozabile te izmenjave. Veliko smo pridobile. Hvala vsem, ki ste nam to omogočili.

Jelena, Maja, Ema, Tiana, Larissa, Ana in koordinatorka projekta, mag. Magdalena Bobek

                

(Skupno 658 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost