Skoči na glavno vsebino

Na letošnjem dogodku »Na konju v novo šolsko leto 2021« bo Konjeniški klub Postojna predstavil skupen projekt Biti na konju, ki ga izvaja šest partnerjev iz območja LAS med Snežnikom in Nanosom. Ker je cilj dogodka  čim večja promocija konjeniškega športa po vsej Sloveniji,  bo Konjeniški klub (KK) Postojna v soboto, 11. 9., odprl svoja vrata širši javnosti, predvsem pa otrokom, ki jih s projektom posebej nagovarja.

Program dneva odprtih vrat KK Postojna v Prestranku (Na gradu 10, Prestranek):

9:00 – 9:30: predstavitev projekta »Biti na konju« in novega produkta konjeniškega turizma

9:30-12:00:

•     spoznavanje konja in dela s konjem v živo ter s pomočjo izobraževalne slikanice in filmov

•     predstavitev »skupinske terapije s pomočjo konja za otroke«

•     predstavitev jahanja, prilagojenega gibalno oviranim osebam

•     sprehod s konjem v naravo

•     predstavitev šole jahanja in krožka za delo s konji 

12:00-16:00:

•     predstavitev angleškega jahanja

•     predstavitev western jahanja

•     delo s konjem na tleh

•     priprava konja za jahanje

•     jahanje za udeležence

Eden od namenov projekta Biti na konju je otrokom iz socialno šibkih družin in otrokom z različnimi težavami na območju občin Ilirska Bistrica, Pivka in Postojna približati konje in jahanje.

V projektu so poleg KK Postojna svoja znanja in izkušnje združili Zavod Konji na bregu iz Šembij, Srečna kmetija, – Uroš Lipanje iz Trnja, Terapevtsko-konjeniški zavod Olsen iz Zagorja,  Osnovna šola Pivka in RRA Zeleni kras, ki projekt vodi.

Z različnimi aktivnostmi, od krožka za delo s konji na OŠ Pivka, izobraževalno slikanico o konjih, obiskom Konjeniškega kluba Postojna in kmetije s konji, vodenimi sprehodi s konji v naravi ter skupinskimi terapijami s konji bodo partnerji konje in jahanje približali otrokom in mladim, ki imajo gibalne ali socialno-vedenjske težave. S 360 stopinjskimi posnetki jahanja v naravnem okolju bo gibalno oviranim omogočena virtualna izkušnja jahanja.

Projekt Biti na konju je obenem odziv na aktualne razmere v družbi, saj se povečuje povpraševanje po različnih storitvah s konji, ki imajo zdravstvene oziroma terapevtske učinke in storitvah s konji za osebe s posebnimi potrebami.

V prvi polovici letošnjega leta so partnerji že izvedli več aktivnosti. Nabavili so opremo, ki bo v pomoč gibalno oviranim pri jahanju, z učenci prve triade OŠ Pivka pa so izvedli krožek za delo s konji, ki je potekal na daljavo in v živo. Zavod Olsen je kot novost na ravni Slovenije razvil štiri programe skupinskih terapij, ki bodo pilotno izvedeni. Nastali so različni 360 stopinjski posnetki jahanja na več lokacijah, med drugim pri gradu Prem, Podtaborski steni in gradu Kalc. Rezultat projekta bo tudi nova šola jahanja, ki jo bo vzpostavil Zavod Konji na bregu v Šembijah, kar bo za občino Ilirska Bistrica nova ponudba. Vsi ti rezultati bodo »živeli« tudi naprej, kot nov turistični produkt »Biti na konju«.

Operacija »Oblikovanje novega produkta – biti na konju« je sofinancirana iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Izbrana je bila na 5. javnem pozivu za sofinanciranje operacij SLR iz EKSRP, ki ga je objavil LAS Med Snežnikom in Nanosom.

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost