Skoči na glavno vsebino

V petek, 17. 11. 2023, smo na naši šoli obeležili Dan slovenske hrane. Privoščili smo si pravi tradicionalni slovenski zajtrk – črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Vsa živila so bila slovenskega porekla in čimbolj lokalnega okolja.

Jutro smo začeli s šolskim radijem in dobili osnovne informacije o pomenu hrane iz lokalnega okolja, lokalnih pridelovalcih in vseh, ki v Sloveniji prispevajo k omenjenemu projektu. Za konec sta sledili še dve uganki na omenjeno temo. Izžrebani pravilni odgovori bodo nagrado prinesli celemu razredu.

Ker pa je bil osrednji slogan Tradicionalnega slovenskega zajtrka »Kruh za zajtrk, super dan«, je skupina učencev Zdrave šole v jedilnici pripravil razstavo z naslovom Od zrna do kruha. Na razstavi so si učenci lahko ogledali različne vrste žit in mok, iz katerih lahko pripravljamo kruh. Poleg vsakega žita ali moke je bil tudi opis le-tega ter izvor in uporaba v različnih jedeh. Učenci so lahko spoznali tudi pregovore in reke o kruhu ter kratko zgodovino kruha. Če so si natančno ogledali razstavo, so imeli možnost odgovarjati na kratek vprašalnik in sodelovati v žrebu, ki bo trem izžrebanim učencem prinesel nagrado, povezano z razstavo.

Najmlajši učenci so izdelovali čebelice iz kartona in papirja, za uro pa so se prelevili v čebele in se preko poligona preizkusili v letenju, plezanju po steblih, skakanju po listih, nabirali cvetlični prah ter se plazili pod bilkami trave. 

Šestošolci so izdelovali plakate na temo Sheme šolskega sadja in mleka, prav tako sestavin tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Sedmošolcem, osmošolcem in devetošolcem pa je dietetičarka Urška Brožič iz Centra za krepitev zdravja v Postojni v predavanju predstavila pomen zajtrka v naši prehrani, različne vrste, zgradbo in presnovo ogljikovih hidratov v našem telesu.

Med zgoraj navedenimi dejavnostmi pa so potekale vsebine projekta Varno in spodbudno učno okolje na temo mednarodnega dne prijaznosti, ki ga vsako leto obeležujemo 13. novembra. Učenci so se povezovali na različne načine – preko pozitivnih sporočil, prijaznih misli, nalog na temo vpetosti šole v širše lokalno okolje, izdelave razrednih grbov, knjižnih kazal in interaktivnih nalog na omenjeno temo.

Tim Zdrave šole in VSUO

(Skupno 281 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost